fbpx
Foto av produkter med Fias-logoen på

Løste bemanningskrise i Orkanger

I løpet av noen dager gikk Minh Ha (42) fra å være arbeidsledig til ny jobb i fiskeribransjen. ManpowerGroup satser på fiskerinæringen og håper å kunne bidra med flere rekrutteringer til bransjen fremover.

Minh Ha Pham jobbet på anlegget til Nordic Lunch i Trondheim, et selskap som leverer ferskmat til
dagligvarebransjen. Her hadde hun jobbet i fem år før sjefen kom med den nedslående beskjeden om at
bedriften skulle flytte produksjonen fra Trondheim til Oslo. Det førte til at 48 ansatte på filialen i Trondheim mistet jobben.

– Jeg trivdes veldig godt i Nordic Lunch. Det var hyggelige kolleger, og jeg hadde kort reisevei til jobb,
sier Minh Ha om sin tidligere arbeidsplass. Heldigvis hadde sjefen i Nordic Lunch en plan for
Minh Ha. Han visste at Manpower trengte folk til å jobbe på anlegget til sjømatprodusenten Isfjord, og kort tid senere fikk Minh Ha en henvendelse nettopp fra Manpower. Minh Ha var litt i tvil om dette var en bra match, men det endret seg raskt.

– Manpower inviterte oss med på omvisning på anlegget til Isfjord. Da så jeg at jobben var ganske lik den jeg hadde hatt i Nordic Lunch med håndtering av mat. Etter besøket ble jeg overbevist om at dette var et sted jeg ville jobbe, sier Minh Ha.

Dermed tok det bare en uke fra Minh Ha gikk og flere av hennes kolleger gikk ut dørene til Nordic Lunch til ny jobb i Isfjord.

Fra jobben i Nordic Lunch har Minh Ha med seg begrenset med erfaring om håndtering av fisk. 42-åringen synes det er spennende å jobbe med fisk, og synes at jobben krever stor forsiktighet og presisjon. Hun liker at hun også lærer noe nytt.

Satser på bransjen

Anders Røkke Bangstad er ansvarlig for FIASsamarbeidet i ManpowerGroup. De inngikk samarbeidet med FIAS i 2023 som en del av satsingen på fiskenæringen.

– Nå satser vi stort på bransjen. Vi har allerede mange samarbeidsbedrifter innen fiskeri, men får stadig henvendelser fra nye. Vi har kontorer over hele landet, så vi blir en naturlig samarbeidspartner for mange fiskeribedrifter, sier Bangstad.

Anders Røkke Bangstad, ansvarlig for FIASsamarbeidet i ManpowerGroup.

Han trekker frem at ManpowerGroup har muligheten til å levere mer enn bare produksjonsarbeidere og teknikere til fiskeribransjen.

– I ManpowerGroup har vi Manpower, i tillegg til Jefferson Wells og Experis. Disse leverer blant annet økonomer, ingeniører, ledere og IT-kompetanse, sier Bangstad.

For å klare å dekke behovet for ansatte i samarbeidsbedriftene må Bangstad og ManpowerGroup rekruttere utenom de vanlige metodene.

– Vi rekrutterer fra utlandet, i tillegg til at vi samarbeider med lokalmiljøet der bedriftene ligger og mange forskjellige utdanningsinstitusjoner for å hente flere til bransjen, sier Bangstad.

Stort behov for flere Isfjord ble startet i 2006 i Trondheim, og raskt gikk fra å være en liten gründerbedrift til å bli et større selskap gjennom en eventyrlig vekstreise. I dag har de 230 ansatte. Siden 2019 har de holdt til i Orkanger, 45 minutter fra Trondheim.

Roar Hellum er HR-sjef i Isfjord. Han forteller at han personlig hadde et godt inntrykk av Manpower gjennom samarbeid på tidligere arbeidsplasser.

– Det fungerte veldig bra, og jeg så derfor frem til et nytt samarbeid med dem, sier Hellum.

Med et samarbeid med Manpower tror Hellum at Isfjord når ut til kandidater de ellers ikke ville kommet i kontakt med. Han sier de trolig ville lagt ut noen annonser, men erfaringene tilsa at det sjelden fører til riktig kompetanse alene.

Hellum skryter av samarbeidet med Manpower, og synes prosessen har vært smidig og profesjonell hele veien.

– Det startet med at vi presenterte bedriften vår, og fikk vist hvilke behov vi hadde. Deretter tok Manpower kontakt med de ansatte i Nordic Lunch, satte opp intervjuer med dem, og inviterte de ut til anlegget vårt i Orkanger.

Minh Ha og Roar Hellum, HR-sjef i Isfjord.

Han trekker frem at ManpowerGroup har muligheten til å levere mer enn bare produksjonsarbeidere og teknikere til fiskeribransjen.

– I ManpowerGroup har vi Manpower, i tillegg til Jefferson Wells og Experis. Disse leverer blant annet økonomer, ingeniører, ledere og IT-kompetanse, sier Bangstad.

For å klare å dekke behovet for ansatte i samarbeidsbedriftene må Bangstad og ManpowerGroup rekruttere utenom de vanlige metodene.

– Vi rekrutterer fra utlandet, i tillegg til at vi samarbeider med lokalmiljøet der bedriftene ligger og mange forskjellige utdanningsinstitusjoner for å hente flere til bransjen, sier Bangstad.

Stort behov for flere Isfjord ble startet i 2006 i Trondheim, og raskt gikk fra å være en liten gründerbedrift til å bli et større selskap gjennom en eventyrlig vekstreise. I dag har de 230 ansatte. Siden 2019 har de holdt til i Orkanger, 45 minutter fra Trondheim.

Roar Hellum er HR-sjef i Isfjord. Han forteller at han personlig hadde et godt inntrykk av Manpower gjennom samarbeid på tidligere arbeidsplasser.

– Det fungerte veldig bra, og jeg så derfor frem til et nytt samarbeid med dem, sier Hellum.

Med et samarbeid med Manpower tror Hellum at Isfjord når ut til kandidater de ellers ikke ville kommet i kontakt med. Han sier de trolig ville lagt ut noen annonser, men erfaringene tilsa at det sjelden fører til riktig kompetanse alene.

Hellum skryter av samarbeidet med Manpower, og synes prosessen har vært smidig og profesjonell hele veien.

– Det startet med at vi presenterte bedriften vår, og fikk vist hvilke behov vi hadde. Deretter tok Manpower kontakt med de ansatte i Nordic Lunch, satte opp intervjuer med dem, og inviterte de ut til anlegget vårt i Orkanger.

Hellum mener resultatet ble en vinn-vinn situasjon for både Isfjord og de ansatte i Nordic Lunch.

– De gikk fra en trygg og fast jobb, til å oppleve stor usikkerhet da Nordic Lunch sa de skulle legge ned produksjonen i Trondheim. Da var det veldig fint at vi kunne tilby de en jobb sammen med Manpower.

Hellum synes det var ekstra hyggelig å oppleve at mange av de som mistet jobben sin fikk bli i lokalmiljøet uten å måtte flytte til en annen del av landet for å finne en jobb.

Ulike bransjer

Isfjord bruker hele fisken, og nesten ingenting av fisken blir avfall.

– Hele fisken blir brukt, og vi produserer alt fra fileter til fiskeolje. Det siste vi har gjort er å samarbeide med noen lokale produsenter som ønsket å lage klær av fiskeskinn. Det er mange muligheter, sier Hellum begeistret.

Selv om Nordic Lunch og Isfjord ikke produserer noen av de samme produktene, så var veien inn i bransjen for de ansatte fra Nordic Lunch enkel.

– Noe av det viktigste i hele matbransjen er å overholde de strenge reglene for mathygiene og HMS. Dermed hadde de ansatte i Nordic Lunch kunnskap om dette allerede før de begynte hos oss, sier Hellum.

De nye ansatte har derfor kommet raskt inn i jobben på Isfjord og blitt et positivt tilskudd til arbeidsplassen.

– De nye ansatte har tatt med seg nye tanker om hvordan vi gjør ting på produksjonslinja. De har vært et veldig positivt tilskudd til oss, sier Hellum, og understreker at de nye ansatte også har tilført det sosiale på arbeidsplassen mye positivt.

Viktig å kjenne kundens behov

Katrine Haugland Hermann er kundeansvarlig for Isfjord i Manpower. Hun overtok ansvaret for Isfjord av en tidligere kollega.

– Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med Isfjord. Nå vet jeg med en gang om en aktuell kandidat vil passe inn i Isfjord eller ikke. Er det en match ringer jeg Roar og sier at «jeg har en god kandidat her. Har dere behov for flere folk?», sier Hermann.

Katrine Haugland Hermann, kundeansvarlig for Isfjord i Manpower.

De innleide til Isfjord, slik som Mihn Ha, er ansatt i Manpower, og derfor er det Katrine sitt ansvar å følge de opp.

– Til produksjonen rekrutterer Isfjord mye utenlandsk arbeidskraft. Min jobb blir da å tilrettelegge for de ansatte, med alt fra transport til skattekort, sier Hermann.

Nye muligheter for flere

Tilbake i Orkanger har Isfjord akkurat åpnet en tredje produksjonslinje. Det øker kapasiteten på anlegget, og betyr at de fremover vil ha behov for flere ansatte. Da må de ansette blant annet flere teknikere, lagerarbeidere og produksjonsarbeidere til linja.

– Samarbeidet med Manpower har gitt oss et mye større nettverk, sier Hellum. Han er sikker på at flere personer vil få muligheten til å bli en del av laget deres gjennom Manpower.

Andre aktuelle saker

Mattrygghetsskolen starter våren 2025

Mattrygghet er svært viktig for alle som jobber i matens verdikjede. Som ledende aktør innen mattrygghet, kvalitetskontroll og kvalitetsledelse, lanserer nå Eurofins Food & Feed Testing AS et unikt utdanningstilbud, som forenkler prosessen for arbeidsgivere å utdanne egne medarbeidere. I samarbeid med FIAS lanseres det nå et eget kull for FIAS sine aksjonærer!

Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er Norges ledende leverandør av tekstiltjenester. En av våre gründere startet opp i Florø i 1970, og gikk i 2005 i samarbeid med flere aktører i bransjen for å bygge en nasjonal vaskerikjede. Selskapet har nå over 1200 ansatte og omsetter årlig for over 1,5 milliarder.

Eurofins – ny leverandør til FIAS

Eurofins Scientific er en internasjonal laboratoriegruppe, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratorieanalyser. Eurofins-selskapene består av over 61 000 ansatte fordelt på et nettverk av 940 laboratorier i 59 land.