fbpx
+47 73 84 14 00 post@fiasinnkjop.no

Gaia Biodolomer® kan erstatte 80% av fossil plast

Selskapet GAIA har ett registrert varemerke Biodolomer® som består av fornybare råvarer. Gaia har sertifikat på fullt nedbrytbart ved kompostering.

«Patentet innebär att Biodolomer kan ersätta upp till 80% av volymplasterna», uttaler Jan Boberg fra svenske GAIA BioMaterials AB, en ledende produsent av nedbrytbare materialer. Dette har naturlig nok vekket oppmerksomhet langt utover Sveriges og Norges grenser.
Produktene kan komposteres og etterlater overhodet ikke mikroplast i naturen. Brenner du dem, sparas upp till 80 % av fossila CO2 utsläpp.

Norengros i forkant
En landsomfattende leverandør av forbruksvarer, Norengros-kjeden, samordner kompostvennlige løsninger med GAIA. Det er først og fremst sjømatnæringen i Norge som står i fokus for Norengros sitt engasjement.
Norengros AS er ISO 14001 sertifisert og har som mål å være klima- nøytral i løpet av 2019. – Det er i pakt med denne visjonen at vi og GAIA ønsker å være ledende innen bærekraftige og miljøvennlige produkter til sjømatbransjen. Engangsutstyr som forklær, forings- sekker, innleggssekker, avfallsposer og avfallssekker er allerede ferdig utviklet og vil bli lagerført av oss.
Dette er bare starten på produkter tiltenkt sjømatnæringen.
Foruten GAIA så har de med seg ledende bedrifter innen næringsmiddelindustrien
i Norge i sammen med representantene Terje Vikan Olsen Norengros Ødegård avd. Trondheim og Terje Ekebakken fra Norengros Gustav Pedersen AS Kristiansand i teamet.
I disse dager testes både flowpack-filmer, overfilmer og stiv underbane hos ledende bedrifter innen næringsmiddelindustrien i Norge

.
Verden følger med
Frode Kvamstad fra FIAS/NSL besøkte GAIAs anlegg i september i år. – Ifølge konsernsjefen deres, Peter Stenström, har GAIA opplevd en enorm interesse for materialene sine, sier han. – Materialer av Biodolomer® er ikke bare tynnere og sterkere enn de som produseres av fossile råvarer. De kan også bearbeides raskere og ved lavere temperaturer. Det gir enklere og mer miljøvennlig produksjon, også med tanke på energiforbruk.
Åke Rosén, GAIAs grunnlegger, beretter at testing av barriereegenskapene har påvist permeabilitet som er fire ganger bedre enn for polyolefiner. – Frukt og grønnsaker pakket i vårt biomateriale har mellom fire og seks døgn lenger holdbarhet. Testing av pakninger for kjøtt og fisk i Biodolomer® viser samme tendenser. Det reduserer matsvinnet radikalt. Og naturligvis er materialet godkjent for kontakt med matvarer.

BesrtikkBærekraftig og nedbrytbart
Forbruket av fossil-plast kan lett minskes med opp til 80% over hele verden om alle bruker GAIAs materialer i stedet for fossilbaserte produkter. Det ville også bremse mengden plastavfall radikalt. Men selv om Biodolomer® er fullt nedbrytbart til kompost, må vi fortsatt forhindre at materialet havner i naturen. Det er viktig at det inngår i den sirkulære økonomien.
Åke Rosén sier: Tester pågår om Biodolomer kan brytes ned i vann. Biodolomer har högre desitet än vatten vilket innebär att materialet kan sjunka ner till botten där bakterie flora finns. Om dessa bakterier bryter ner Biodolomer fullständigt har vi ännun inga bevis på , men tester pågår. Det betyr enormt mye for å reversere forurensingen til havs.
Produktene har fått anerkjente miljømerker for komposterbare produkter, sier han til slutt.

Norengros og GAIA har en stor, felles visjon for fremtiden. Vi vil ha en hundre prosent bærekraftig sjømatproduksjon!

Andre aktuelle saker

Ny Katalog fra Ahlsell for hele sjømat- og havbruksnæringen

Ny Katalog fra Ahlsell for hele sjømat- og havbruksnæringen

Ahlsell er en av bransjens viktigste leverandører på produkter og tjenester innene VVS og elektro De har nå kommet med en ny katalog for bransjen og vil dekke mange bedrifters behov innene dette segmentet. Se i katalogen her: Ahlsell-katalog    Andre...

les mer
Svea Finans AS ny samarbeidspartner til FIAS

Svea Finans AS ny samarbeidspartner til FIAS

Svea Finans AS og FIAS inngår en stor samarbeidsavtale   FIAS er på vegne av aksjonærene svært fornøyd med at vi har funnet en samarbeidsform som vil kommer alle våre bedrifter til gode. Vi har hatt henvendelser fra bedriftene vedrørende produkter og tjenester...

les mer
Les Fias-nytt for september

Les Fias-nytt for september

Les FIAS nytt for september 2021.   PDF:Andre aktuelle saker Kontakt:Boks 639 Sentrum, N-7406 TrondheimTlf: +47 73 84 14 00E-post: post@sjomatbedriftene.no Besøksadresse:6. etasjeDronningens gate 7Trondheim Meld deg på vårt nyhetsbrev herBli med på vår...

les mer
Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Gjennom maritim nanobobleteknologi og innovativ utvikling, har TESS løsningen til en brukervennlig, kostnadseffektiv og miljøbesparende oksygentilførsel i kar og merd.Tekst/Foto: TessLus på fisk i havbruksanlegg er en av de største utfordringene for fiskehelsen i...

les mer
Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.