fbpx

SMART FÔRING

Fullt fokus på fôring til landbaserte anlegg. Laksesystemer AS har på svært kort tid oppnådd mye i sin satsing på foringsteknologi til landbasert akvakultur. Dette har vært mulig gjennom samarbeid med Fjøssystemer; et selskap som med en omsetning på over 800 millioner er en av Norges ledende innen teknologi til landbruk. De sterke synergiene mellom selskapene inkluderer svært kompetente kunderådgivere, teknologiske fortrinn og konkurransedyktige priser samt et landsdekkende serviceapparat.

Den landbaserte delen av norsk havbruksnæring har vært i eksplosiv vekst de siste årene. Rekorder for størrelse på landbaserte anlegg sprenges jevnlig og mange av de nyeste settefiskanleggene har fôrforbruk fullt på høyde med et sjøbasert matfiskanlegg. Til tross for dette opplever mange at innovasjonstakten på fôringsteknologi til sjøbasert oppdrett er høy mens det på land har stått ganske stille de siste årene. Dette er Laksesystemer i gang med å gjøre noe med.

Laksesystemer AS opplever to tydelige teknologiske skifter på de store, moderne anleggene.

Det ene dreier seg om å rasjonalisere fôrlogistikken og om å ha anlegg med tilstrekkelig kapasitet i alle ledd som gjør at man unngår tidkrevende oppgaver som for eksempel påfylling av silo med truck. Til dette formålet tilbyr vi nå en ny type teknologi til oppdrettsnæringen i form av kopp-elevatorer med kapasitet til å løfte mer enn 15 tonn fôr per time.

Det andre skiftet dreier seg om et behov for større nøyaktighet i utfôrt mengde i alle avdelinger og i alle tanker. Av denne grunn ønsker de fleste av selskapets kunder i dag fôringssystemer som baserer seg på vekt i stedet for volumetrisk tilnærming til fôrmengde. De totale mengdene fôr er så store at konsekvensene av noen få prosent feil i utfôrt mengde får store økonomiske følger.

«Vi kaller konseptet vårt smart fôring», forteller daglig leder Ole Gabriel Kverneland. «Det at valget av løsning er smart handler ikke nødvendigvis om en enkelt detalj, men om å tilby en gjennomtenkt totalpakke som i sum gir et fôringssystem som blir et klokt valg både for fisk og for oppdretter.

Fundamentet for å kunne levere et smart fôringsanlegg handler om kompetanse på rådgiving i designfasen. En av de fremste styrkene til Laksesystemer er alle de dyktige menneskene med lang erfaring i dyrehold og rådgivning på valg av fôringsteknologi.

Det handler om å sette biologien i førersetet og om å tilpasse teknologien til fiskens biologiske behov.

Vi opplever at mange av anleggene som er bygget har hatt leverandør av prosessteknologi (RAS) som premissgiver og med fôring som et område som får fokus for sent i prosessen. Vi ønsker å komme frem i rekken gjennom direkte dialog med oppdretter og ved å samarbeide tett med totalentreprenører. På denne måten kan vi sikre at fôringsteknologien ikke blir nedprioritert med dyrere føringsveier, mer slitasje på utstyret og til slutt økt støv og knus som resultat. Spesielt det siste er en stor belastning for vannkvaliteten og utgjør en stor skjult kostnad i et moderne resirkuleringsanlegg. Mye av dette kunne vært unngått med en kompetent sparringpartner som ble involvert tidlig i designfasen» mener Kverneland.

Andre aktuelle saker

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Dette er et av næringens viktigste møteplasser og samler mellom 400 og 500 deltakere hvert år til faglig påfyll. Sjømatdagene arrangeres av Sjømatbedriftene og FIAS har ansvar for ca. 50 utstiller-plasser i forbindelse med arrangementet.

les mer
Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er Norges ledende leverandør av tekstiltjenester. En av våre gründere startet opp i Florø i 1970, og gikk i 2005 i samarbeid med flere aktører i bransjen for å bygge en nasjonal vaskerikjede. Selskapet har nå over 1200 ansatte og omsetter årlig for over 1,5 milliarder.

les mer
Eurofins –  ny leverandør til FIAS

Eurofins – ny leverandør til FIAS

Eurofins Scientific er en internasjonal laboratoriegruppe, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratorieanalyser. Eurofins-selskapene består av over 61 000 ansatte fordelt på et nettverk av 940 laboratorier i 59 land.

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.