fbpx

Største prosjektavtalen i TESS

Norway Royal Salmon har utviklet et nedsenkbart oppdrettsanlegg til havs, som er dimensjonert for værharde områder og gir laksen mulighet til å være i åpent hav. TESS har utviklet systemet og leverer merdeslanger, rør, kabler, oppdriftselementer og tilbehør til det rekordstore prosjektet.

Arbeidsfolk som jobber med lange rørledninger

Prosjektet hadde sitt opphav høsten 2015, hvor Norway Royal Salmon (NRS) etablerte et samarbeid med designere og ingeniører i Aker Solutions. Over 60 ulike konsepter ble utviklet i løpet av de neste månedene, basert på funksjonelle krav fra NRS. I mars 2016 ble dagens løsning valgt og utviklingstillatelser ble sendt til Fiskeridirektoratet. Nøyaktig to år etter mottok NRS tilsagn fra Fiskeridirektoratet om åtte utviklingstillatelser. Direktoratet krever at prosjektet skal dokumenteres metodisk, slik at kunnskapen kan deles og være tilgjengelig for næringen.

NRS sendte ut informasjon til 90 potensielle leverandører og gjennomførte møter med 30 av disse på kort tid, inklusive TESS. Prosjektansvaret har ligger forankret hos innovasjonsdirektør Jan Dyre-Hansen og divisjonsleder for slanger, Lars-Otto Fredriksen siden høsten 2018. Sammen har de stått for det kommersielle og tekniske ansvaret i prosjektet. – Vi gjennomførte vårt første møte med NRS og Aker Solutions under Industriens Motemesse i september 2018, forteller Lars-Otto Fredriksen i TESS.  

Før sommeren 2019 leverer TESS en engineerings rapport med forslag og anbefalninger til løsninger. Etter sommeren begynner møteaktiviteten å sette fart, og frem mot slutten av oktober samme år hadde TESS, NRS og Aker ukentlige møter, hvor detaljene i kontrakten ble gjennomgått og sikret.

11. november signerte TESS avtalen med NRS om levering av merdeslanger, rør, kabler og tilbehør til prosjektet – tidenes største enkeltavtale i TESS. Samme måned ble det besluttet å plassere Arctic Offshore Farming på Fellesholmen utenfor Kvaløya i Troms. 

Kritiske komponenter
Merdeslangene som leveres og monteres består av teknisk integrerte slanger, rør og kabler som skal transportere fôr, luft, strøm og fiberoptiske signaler fra fôrflåten til merdene. I tillegg skal en robust slange transportere død fisk og rester fra fôr tilbake til fôrflåten.

Oppdrettsanlegget er nedsenkbart og designet for å stå i åpent hav, dette medfører at man i stor grad unngår bl.a lakselus. Industriprosjektet vil bidra til bærekraftig vekst for norsk havbruksnæring og bidra til FAOs (FN) ambisiøse mål om vekst i akvakulturnæringen globalt.

Anlegget består av to individuelt forankrede merder med diameter på 77 meter og plass til 3000 tonn fisk i hver, samt en fórflåte. Merdene og fôrflåten ligger i en triangelform med avstand på 230 meter fra hverandre. Merdeslangene er 300 meter og ligger i bueform 20 meter under havflaten.  I tillegg ligger en trippelkabel på 450 meter mellom merdene. Alle slange- og kabelløsninger er nedsenket med forankring i havbunnen og har flytere som gjør at ønsket dybde beholdes. Denne innovasjonsteknologien krever nøyaktige utregninger, kvalitetsprodukter, og kanskje viktigst av alt – relevant erfaring.

– Det som er vår innovasjon er å bruke kjent teknologi i nye applikasjoner. Merdeslangene er kritiske komponenter i anlegget og det er mange viktige faktorer som avgjør at de skal fungere. TESS sin lange erfaring innen Olje & Gass og Havbruk gjør at vi med trygghet kan velge løsninger som er testet og egnet for dette krevende miljøet, sier Fredriksen. 

Reiste mannsterke nordover
Monteringsteamet besto av Tommy Thorvaldsen, Rune Søhus, Christoffer Soot, Geir Magne Nesset, Christian Ørpen Thorstensen, Trond Sørensen, Geir Solberg og Magnus Jølberg.

Rett etter siste 17. mai-pølsa var inntatt, reiste det første teamet oppover til Fellesholmen 18. mai. Alt av slanger, kabler og verktøy var sendt opp på forhånd, og planen var grundig gjennomgått. 2-ukers intervaller i seks uker med 12 timers lange arbeidsdager lå foran teamet, inklusive lørdagene. Teamene ble aldri bortskjemt med sommervarme dager, men ei heller testet av de ville naturkreftene som nord kan by på. Allikevel svingte værforholdene slik at bekledningen varierte mellom ett lag og tre lag tøy opptil flere ganger om dagen.

Leverer i tide
Grunnet koronapandemien er prosjektet sentralt estimert forsinket med 2-3 måneder. I skrivende stund er TESS en av få leverandører som får levert alt til tide og sluttfører prosjektet fra sin side 29. juni, etter opprinnelig avtale. Grunnet forsinkelser i andre ledd av prosjektet, står det igjen én monteringsjobb. I påvente av riktige mål på en V.O. fra verftet i Tyskland, reiser noen utvalgte opp igjen for en siste montering i august/september. Dette er den eneste snublesteinen som har forsinket arbeidet til TESS.

– Det har gått bortimot smertefritt. Monteringsteamet har stått på iherdig og i tillegg vært veldig heldige med været, så vi er i god rute. Når vi nå er ferdige, vil vi preservere mye av utstyret på lokasjon for montering av den siste delen i fôrflåten, forteller Fredriksen.

For mer informasjon, ta kontakt med:

Lars-Otto Fredriksen, tlf: 32 84 40 21 eller Jan Dyre Hansen, tlf: 32 84 40 04

Andre aktuelle saker

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Dette er et av næringens viktigste møteplasser og samler mellom 400 og 500 deltakere hvert år til faglig påfyll. Sjømatdagene arrangeres av Sjømatbedriftene og FIAS har ansvar for ca. 50 utstiller-plasser i forbindelse med arrangementet.

les mer
Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er Norges ledende leverandør av tekstiltjenester. En av våre gründere startet opp i Florø i 1970, og gikk i 2005 i samarbeid med flere aktører i bransjen for å bygge en nasjonal vaskerikjede. Selskapet har nå over 1200 ansatte og omsetter årlig for over 1,5 milliarder.

les mer
Eurofins –  ny leverandør til FIAS

Eurofins – ny leverandør til FIAS

Eurofins Scientific er en internasjonal laboratoriegruppe, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratorieanalyser. Eurofins-selskapene består av over 61 000 ansatte fordelt på et nettverk av 940 laboratorier i 59 land.

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.