fbpx
+47 73 84 14 00 post@fiasinnkjop.no

Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Gjennom maritim nanobobleteknologi og innovativ utvikling, har TESS løsningen til en brukervennlig, kostnadseffektiv og miljøbesparende oksygentilførsel i kar og merd.

Tekst/Foto: Tess

Lus på fisk i havbruksanlegg er en av de største utfordringene for fiskehelsen i norsk oppdrettsnæring. For å fjerne lus går fisken gjennom avlusing som ofte forårsaker oksygenmangel, stress og dødelighet.

TESS tester nå ut en ny nanoboblegenerator som distribuerer og metter vannet med oksygen i form av nanobobler. For å gi et dimensjonert forhold av størrelsen på en nanoboble, er det 64 millioner nanobobler i en mikroboble. Nanoboblene har ikke oppdrift og stiger ikke til overflaten noe som gir en optimal innløsningseffekt.

Betydelig oksygenbesparelse
Jan Eric Haagensen er segmentdirektør for havbruk og fiskeri i TESS og har fulgt utviklingsprosessen fra start.

Ifølge en rekke studier utført på både land- og sjøanlegg i Chile og Canada genererer nanoboblegeneratoren en besparelse på mellom 45-70 prosent oksygen. Landanleggene vil ha en mer stabil besparelse, der en gitt vannmengde oksygeneres i kontrollerte vannmasser. Utfordringen ligger i å tilpasse riktig oksygenmengde og lokalisert utblanding under mer krevende forhold i sjøanlegg.

– Det er ingen tvil denne teknologien vil gi havbruksnæringen en metode for betydelig oksygenbesparelse, sier Haagensen.

Samarbeid med SalMar
I et testprosjekt i samarbeid med SalMar optimaliserer TESS løsningen for avlusningsfartøyet SLC-02. Key account manager Inge Haarberg i TESS har ansvaret for gjennomføringen av prosjektet og legger vekt på effekt og brukerforenkling.

– Vår intensjon er å forenkle brukervennligheten og optimalisere effekten av tilført oksygen i merden. Vi har gjort det enklere for mannskapet å sette i gang prosessen, og det settes pris på av kunden. De stadig skiftende forhold på sjøanleggene gir en utfordring men vi er godt i gang med å finne optimale løsninger sammen med kunden.

-Så langt så ser det ut som det har en effekt og at vi har en bedre innløsning i sjøvannet, sier Sondre Andreasen, skiftleder på SLC-02.

Vi opplever god brukervennlighet og vi ser at oksygeninnløsningen fungerer opp imot vår drift.

TESS deltar på Aqua Nor 2021 og presenterer blant annet nanoboblegeneratoren ved stand D-367. Messen holdes 24.-27. august i Trondheim Spektrum.

 

For mer informasjon, ta kontakt:
Inge Haarberg
+4748159047
Inge.haarberg@tess.no

Andre aktuelle saker

Les Fias-nytt for august

Les Fias-nytt for august

Les FIAS nytt for august 2021. Få informasjon om vår pavelijong og andre nyheter om Aqua Nor 2021. Her finner du også mer informasjon om Jubileumskonferansen som avholdes 21. - 22. september.   Last ned PDF med Fiasnytt her.Andre aktuelle saker Kontakt:Boks 639...

les mer
Kom innom vår FIAS-paviljong på Aquanor 2021

Kom innom vår FIAS-paviljong på Aquanor 2021

Paviljongen er i hall A nr. 155. Vi blir 22 utstillere på årets paviljong som det kan være viktig å få tatt en prat med når det gjelder faglige spørsmål eller informasjon om produkter og tjenester blant våre samarbeidspartnere. Sjømatbedriftenes datterselskap,...

les mer
Les Fias-nytt for juni

Les Fias-nytt for juni

Les FIAS nytt for juni 2021. FIAS inngår et samarbeide med Norges Fiskarlag på medlemsfordeler til bedriftene og personlige medlemmer. Skala har en kampanje på Stora Enso sin Ecofishbox. FIAS inngår samarbeide med VIKØrsta på flytebrygger og marinaanlegg. Ny...

les mer
Norges Fiskarlag og FIAS vil samarbeid om medlemsfordeler

Norges Fiskarlag og FIAS vil samarbeid om medlemsfordeler

Dato: 07. juni   Medlemsfordeler   Norges Fiskarlag har inngått en ny samarbeidsavtale som gir medlemmene tilgang til innkjøps- og tjenestesamarbeid på de aller fleste områdene knyttet til daglig drift. En rekke fordeler kan også brukes privat av medlemmene....

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.