fbpx
+47 73 84 14 00 post@fiasinnkjop.no

Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Gjennom maritim nanobobleteknologi og innovativ utvikling, har TESS løsningen til en brukervennlig, kostnadseffektiv og miljøbesparende oksygentilførsel i kar og merd.

Tekst/Foto: Tess

Lus på fisk i havbruksanlegg er en av de største utfordringene for fiskehelsen i norsk oppdrettsnæring. For å fjerne lus går fisken gjennom avlusing som ofte forårsaker oksygenmangel, stress og dødelighet.

TESS tester nå ut en ny nanoboblegenerator som distribuerer og metter vannet med oksygen i form av nanobobler. For å gi et dimensjonert forhold av størrelsen på en nanoboble, er det 64 millioner nanobobler i en mikroboble. Nanoboblene har ikke oppdrift og stiger ikke til overflaten noe som gir en optimal innløsningseffekt.

Betydelig oksygenbesparelse
Jan Eric Haagensen er segmentdirektør for havbruk og fiskeri i TESS og har fulgt utviklingsprosessen fra start.

Ifølge en rekke studier utført på både land- og sjøanlegg i Chile og Canada genererer nanoboblegeneratoren en besparelse på mellom 45-70 prosent oksygen. Landanleggene vil ha en mer stabil besparelse, der en gitt vannmengde oksygeneres i kontrollerte vannmasser. Utfordringen ligger i å tilpasse riktig oksygenmengde og lokalisert utblanding under mer krevende forhold i sjøanlegg.

– Det er ingen tvil denne teknologien vil gi havbruksnæringen en metode for betydelig oksygenbesparelse, sier Haagensen.

Samarbeid med SalMar
I et testprosjekt i samarbeid med SalMar optimaliserer TESS løsningen for avlusningsfartøyet SLC-02. Key account manager Inge Haarberg i TESS har ansvaret for gjennomføringen av prosjektet og legger vekt på effekt og brukerforenkling.

– Vår intensjon er å forenkle brukervennligheten og optimalisere effekten av tilført oksygen i merden. Vi har gjort det enklere for mannskapet å sette i gang prosessen, og det settes pris på av kunden. De stadig skiftende forhold på sjøanleggene gir en utfordring men vi er godt i gang med å finne optimale løsninger sammen med kunden.

-Så langt så ser det ut som det har en effekt og at vi har en bedre innløsning i sjøvannet, sier Sondre Andreasen, skiftleder på SLC-02.

Vi opplever god brukervennlighet og vi ser at oksygeninnløsningen fungerer opp imot vår drift.

TESS deltar på Aqua Nor 2021 og presenterer blant annet nanoboblegeneratoren ved stand D-367. Messen holdes 24.-27. august i Trondheim Spektrum.

 

For mer informasjon, ta kontakt:
Inge Haarberg
+4748159047
Inge.haarberg@tess.no

Andre aktuelle saker

Les Fias-nytt for november

Les Fias-nytt for november

Les FIAS nytt for november 2021. Vi får stadig ny leverandører inn til innkjøpsselskapet, les mer om dette i vårt nyhetsbrev.  Last ned PDF med Fiasnytt her.Andre aktuelle saker Kontakt:Boks 639 Sentrum, N-7406 TrondheimTlf: +47 73 84 14 00E-post:...

les mer
Svea Finans AS – nyheter

Svea Finans AS – nyheter

Svea Finans AS  - Nyheter   Fiskeindustrien er en kapitalkrevende bransje. Det kreves investeringer i maskiner og utstyr, forskuttering av lønnskostnader og kjøp av varer og tjenester, samt kapitalbinding i kundefordringer når faktura endelig er sendt til kunden....

les mer
Ny Katalog fra Ahlsell for hele sjømat- og havbruksnæringen

Ny Katalog fra Ahlsell for hele sjømat- og havbruksnæringen

Ahlsell er en av bransjens viktigste leverandører på produkter og tjenester innene VVS og elektro De har nå kommet med en ny katalog for bransjen og vil dekke mange bedrifters behov innene dette segmentet. Se i katalogen her: Ahlsell-katalog    Andre...

les mer
Svea Finans AS ny samarbeidspartner til FIAS

Svea Finans AS ny samarbeidspartner til FIAS

Svea Finans AS og FIAS inngår en stor samarbeidsavtale   FIAS er på vegne av aksjonærene svært fornøyd med at vi har funnet en samarbeidsform som vil kommer alle våre bedrifter til gode. Vi har hatt henvendelser fra bedriftene vedrørende produkter og tjenester...

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.