fbpx

Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Gjennom maritim nanobobleteknologi og innovativ utvikling, har TESS løsningen til en brukervennlig, kostnadseffektiv og miljøbesparende oksygentilførsel i kar og merd.

Tekst/Foto: Tess

Lus på fisk i havbruksanlegg er en av de største utfordringene for fiskehelsen i norsk oppdrettsnæring. For å fjerne lus går fisken gjennom avlusing som ofte forårsaker oksygenmangel, stress og dødelighet.

TESS tester nå ut en ny nanoboblegenerator som distribuerer og metter vannet med oksygen i form av nanobobler. For å gi et dimensjonert forhold av størrelsen på en nanoboble, er det 64 millioner nanobobler i en mikroboble. Nanoboblene har ikke oppdrift og stiger ikke til overflaten noe som gir en optimal innløsningseffekt.

Betydelig oksygenbesparelse
Jan Eric Haagensen er segmentdirektør for havbruk og fiskeri i TESS og har fulgt utviklingsprosessen fra start.

Ifølge en rekke studier utført på både land- og sjøanlegg i Chile og Canada genererer nanoboblegeneratoren en besparelse på mellom 45-70 prosent oksygen. Landanleggene vil ha en mer stabil besparelse, der en gitt vannmengde oksygeneres i kontrollerte vannmasser. Utfordringen ligger i å tilpasse riktig oksygenmengde og lokalisert utblanding under mer krevende forhold i sjøanlegg.

– Det er ingen tvil denne teknologien vil gi havbruksnæringen en metode for betydelig oksygenbesparelse, sier Haagensen.

Samarbeid med SalMar
I et testprosjekt i samarbeid med SalMar optimaliserer TESS løsningen for avlusningsfartøyet SLC-02. Key account manager Inge Haarberg i TESS har ansvaret for gjennomføringen av prosjektet og legger vekt på effekt og brukerforenkling.

– Vår intensjon er å forenkle brukervennligheten og optimalisere effekten av tilført oksygen i merden. Vi har gjort det enklere for mannskapet å sette i gang prosessen, og det settes pris på av kunden. De stadig skiftende forhold på sjøanleggene gir en utfordring men vi er godt i gang med å finne optimale løsninger sammen med kunden.

-Så langt så ser det ut som det har en effekt og at vi har en bedre innløsning i sjøvannet, sier Sondre Andreasen, skiftleder på SLC-02.

Vi opplever god brukervennlighet og vi ser at oksygeninnløsningen fungerer opp imot vår drift.

TESS deltar på Aqua Nor 2021 og presenterer blant annet nanoboblegeneratoren ved stand D-367. Messen holdes 24.-27. august i Trondheim Spektrum.

 

For mer informasjon, ta kontakt:
Inge Haarberg
+4748159047
Inge.haarberg@tess.no

Andre aktuelle saker

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Dette er et av næringens viktigste møteplasser og samler mellom 400 og 500 deltakere hvert år til faglig påfyll. Sjømatdagene arrangeres av Sjømatbedriftene og FIAS har ansvar for ca. 50 utstiller-plasser i forbindelse med arrangementet.

les mer
Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er ny samarbeidspartner til FIAS!

Nor Tekstil AS er Norges ledende leverandør av tekstiltjenester. En av våre gründere startet opp i Florø i 1970, og gikk i 2005 i samarbeid med flere aktører i bransjen for å bygge en nasjonal vaskerikjede. Selskapet har nå over 1200 ansatte og omsetter årlig for over 1,5 milliarder.

les mer
Eurofins –  ny leverandør til FIAS

Eurofins – ny leverandør til FIAS

Eurofins Scientific er en internasjonal laboratoriegruppe, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske laboratorieanalyser. Eurofins-selskapene består av over 61 000 ansatte fordelt på et nettverk av 940 laboratorier i 59 land.

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.