fbpx

Nanobobleteknologi reduserer oksygenforbruket

Gjennom maritim nanobobleteknologi og innovativ utvikling, har TESS løsningen til en brukervennlig, kostnadseffektiv og miljøbesparende oksygentilførsel i kar og merd.

Tekst/Foto: Tess

Lus på fisk i havbruksanlegg er en av de største utfordringene for fiskehelsen i norsk oppdrettsnæring. For å fjerne lus går fisken gjennom avlusing som ofte forårsaker oksygenmangel, stress og dødelighet.

TESS tester nå ut en ny nanoboblegenerator som distribuerer og metter vannet med oksygen i form av nanobobler. For å gi et dimensjonert forhold av størrelsen på en nanoboble, er det 64 millioner nanobobler i en mikroboble. Nanoboblene har ikke oppdrift og stiger ikke til overflaten noe som gir en optimal innløsningseffekt.

Betydelig oksygenbesparelse
Jan Eric Haagensen er segmentdirektør for havbruk og fiskeri i TESS og har fulgt utviklingsprosessen fra start.

Ifølge en rekke studier utført på både land- og sjøanlegg i Chile og Canada genererer nanoboblegeneratoren en besparelse på mellom 45-70 prosent oksygen. Landanleggene vil ha en mer stabil besparelse, der en gitt vannmengde oksygeneres i kontrollerte vannmasser. Utfordringen ligger i å tilpasse riktig oksygenmengde og lokalisert utblanding under mer krevende forhold i sjøanlegg.

– Det er ingen tvil denne teknologien vil gi havbruksnæringen en metode for betydelig oksygenbesparelse, sier Haagensen.

Samarbeid med SalMar
I et testprosjekt i samarbeid med SalMar optimaliserer TESS løsningen for avlusningsfartøyet SLC-02. Key account manager Inge Haarberg i TESS har ansvaret for gjennomføringen av prosjektet og legger vekt på effekt og brukerforenkling.

– Vår intensjon er å forenkle brukervennligheten og optimalisere effekten av tilført oksygen i merden. Vi har gjort det enklere for mannskapet å sette i gang prosessen, og det settes pris på av kunden. De stadig skiftende forhold på sjøanleggene gir en utfordring men vi er godt i gang med å finne optimale løsninger sammen med kunden.

-Så langt så ser det ut som det har en effekt og at vi har en bedre innløsning i sjøvannet, sier Sondre Andreasen, skiftleder på SLC-02.

Vi opplever god brukervennlighet og vi ser at oksygeninnløsningen fungerer opp imot vår drift.

TESS deltar på Aqua Nor 2021 og presenterer blant annet nanoboblegeneratoren ved stand D-367. Messen holdes 24.-27. august i Trondheim Spektrum.

 

For mer informasjon, ta kontakt:
Inge Haarberg
+4748159047
Inge.haarberg@tess.no

Andre aktuelle saker

Endotech –  ny leverandør til FIAS

Endotech – ny leverandør til FIAS

Endotech AS er en norsk leverandør av utstyr og materiell til norske helseforetak, laboratorier og matindustrien. Endotech er norsk distributør av BiopSafe, som er en ny og innovativ metode for behandling av formalin ved biopsi-prøvetaking.

les mer
Fiasnytt april

Fiasnytt april

Her får du nyheter fra mange av våre leverandører, og mange gode tilbud til din bedrift.

les mer

Kontakt:
Boks 639 Sentrum, N-7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
E-post: post@sjomatbedriftene.no

Besøksadresse:
6. etasje
Dronningens gate 7
Trondheim

Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Bli med på vår e-postliste om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa. Her kan du også oppdatere din profil eller melde deg av.